Natural Horsemanship is een filosofie van het werken met paarden op basis van de natuurlijke instincten en communicatiemethoden van het paard, we proberen de taal van het paard te leren in plaats van het paard onze taal te leren. Er wordt geen angst of pijn gebruikt bij de training, maar juist beloning en het loslaten van druk.
Paarden zijn sociale kuddedieren, geëvolueerd voor sociale interactie en het vermogen om aan roofdieren te ontsnappen. Het paard heeft een sterk ontwikkeld communicatiesysteem dat voornamelijk wordt beoefend door middel van lichaamstaal. Het is mogelijk voor mensen om lichaamstaal te leren gebruiken om met het paard te communiceren. Paarden gebruiken oren, hoofdpositie, bewegingssnelheid, dreigende gebaren, tonen van tanden, zwaaien van de achterhand, en vele andere gebaren om te communiceren. Ze zijn snel in het escaleren van gedrag als vroege waarschuwingen niet worden opgevolgd. Evenzo gebruikt de geleider of trainer bij natural horsemanship lichaamstaal samen met andere vormen van zachte druk met toenemende escalatie om het paard te laten reageren. Paarden vormen snel een respectvolle relatie met mensen die hen op deze manier behandelen; “Sterk maar rechtvaardig” is een motto.
De meeste beoefenaars van natural horsemanship zijn het erover eens dat lesgeven door middel van pijn en angst niet resulteert in het soort relatie dat zowel paard als geleider ten goede komt. Het doel is dat het paard tijdens het trainingsproces ontspannen is en zich veilig voelt. Een paard dat zich kalm en veilig voelt bij zijn geleider, hecht zich snel aan die persoon en de resultaten kunnen opmerkelijk zijn.
De mens moet kennis hebben van de natuurlijke instincten en het communicatiesysteem van het paard en deze kennis gebruiken in zijn werk met het paard.
Net als veel andere vormen van paardentraining zijn operante conditionering door middel van druk en loslaten kernbegrippen. De basistechniek is om een soort druk op het paard uit te oefenen als een “cue” voor een actie en dan de druk los te laten zodra het paard reageert, hetzij door te doen wat gevraagd werd, of door iets te doen dat begrepen kan worden als opstapje naar de gevraagde actie, een “try”. Timing is alles, want het paard leert niet van de druk zelf, maar van het loslaten van die druk. Deze technieken zijn gebaseerd op het principe van versterking, in plaats van fysieke kracht, die de meeste beoefenaars van Natural Horsemanship zoveel mogelijk vermijden.
De meeste Natural Horsemanship-benaderingen leggen de nadruk op het gebruik van grondwerk om grenzen te stellen en communicatie met het paard op te zetten. Dit kunnen leidende oefeningen, oefeningen aan een longeerlijn (geen longeren) en vrijheidswerk zijn.
Zoals bij alle succesvolle trainingsmethoden voor dieren, ligt de nadruk op timing, gevoel en consistentie van de geleider.
0 Comments