Vaak wordt er gepraat over het ontwikkelen van een onafhankelijke zit. Dit kun je onder andere bereiken door les te nemen op een barebackpad. We geven geen les zonder zadel omdat het niet goed is voor de drukverdeling van het ruitergewicht op de paardenrug. Een barebackpad is speciaal ontworpen om de ervaring van het zonder zadel rijden te bieden zonder dat je het paard daarmee in de weg zit.

Een zadel is eigenlijk niet ontworpen voor de ruiter maar juist voor het paard. In een “normaal” zadel (bijvoorbeeld Engels of western) zit een boom van hout of kunststof verwerkt, deze zorgt voor een goede drukverdeling maar kan ook juist voor knelpunten op drukpunten zorgen. Dat heeft dus eigenlijk twee kanten.

De laatste paar jaren hoor je steeds meer over boomloze zadels. Dit is een voorbeeld van de materialen die hiervoor gebruikt worden, met dank aan de website van Edix boomloze zadels

Van onder naar boven:

  1. Synthetische wol, niet gescheiden (fleece);
  2. Gescheiden 16mm dik schuim (HD foam) van hoge dichtheid, in sommige modellen een laag van 6mm vilt.
  3. Gescheiden 16mm dik schokabsorberend neopreen;
  4. Een nylon strook die de singelstoten van links en rechts met elkaar verbindt;
  5. Een druk verdelende rubberplaat (polymer layer) van 4mm dik;
  6. De uiteindelijke afwerking
  7. De druk verdelende ophanging voor de fenders 

Voor- en achteraan het zadel zit een verwisselbare pommel en cantle, zodat je ze voor elk paard op maat kunt maken. Verder zijn de materialen zo uitgekozen dat ze zich vormen naar de rug van het paard. Een boomloos zadel kan voor de ruiter wel heel erg wennen zijn. Zo word je bijvoorbeeld minder in een houding gezet dan bijvoorbeeld een dressuurzadel, en is het lastiger om je benen stillen te houden omdat je wat breder zit zonder kniewrong.

Door met een barebackpad te rijden hinder je het paard dus niet, maar kun je wel werken aan een onafhankelijke zit.

Daarnaast is het ook mogelijk om met zadel je houding te verbeteren. Hier gebruiken we vaak Centered Riding oefeningen voor. Je creëert daarmee meer bewustwording van je lichaam en kunt daardoor beter mee gaan met de beweging van het paard. Je leert rijden vanuit je centrum en met oefeningen die visueel worden uitgelegd.

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.