Natural Horsemanship staat bekend als paardenfluisteren, hoewel het echt niet zo mystiek en magisch is. Natural Horsemanship is een manier om het gedrag van paarden te lezen en te begrijpen, waarbij lichaamstaal wordt gebruikt om effectief met je paard te communiceren. Het gaat om het opbouwen van een partnerschap dat gelijk is tussen paard en mens.

Dit is Lizzy met Bambi

Inzicht in het gedrag van ons paard kan je relatie enorm verbeteren. Vraag waarom hij zich zo gedraagt? Is dit zijn aangeboren aard of is dit aangeleerd gedrag? Wist je dat paarden een linkerhersenhelft of rechterhersenhelft zijn in de manier waarop ze denken. Wist je dat paarden introvert of extravert zijn in verschillende mate zoals wij?

Tijdens het grondwerk maken we gebruik van druk- en loslaattechnieken om het paard te leren dat het het juiste heeft gedaan, en je beloont altijd de kleinste poging, zelfs als het maar een kleine verschuiving in gewicht is. Als het paard het probeert, laat je de druk los.

Andere technieken zijn naderen en terugtrekken, totdat het paard vertrouwd is met de plastic zak, bal, vlag, paraplu, spuitfles, enz…

Je kunt met je energie spelen en kijken of je elkaar kunt matchen en spiegelen. Ritme bouwt ontspanning op, dus gebruik dit bij het spelen met je paard, speelbenadering en terugtrekking, vriendschappelijk spel, enz…

Consistent zijn met je lichaamstaal is net zo belangrijk als al je andere hulpmiddelen. Mensen zijn zich meestal niet zo bewust van wat ze met hun lichaam doen als paarden. Je paard merkt hoe je je schouders draait, hoe je je gewicht van de ene voet naar de andere verplaatst en of je direct oogcontact maakt. Je kunt hem waarschijnlijk elk deel van je lichaam leren volgen, maar de romp is het grootste, meest voor de hand liggende deel.

Het is ook belangrijk om heel duidelijk te zijn over je intentie. Intentie is meer dan alleen je lichaamstaal; het zijn de hoeken en de energie die je uitoefent ten opzichte van waar je paard is.

Motiveren

Je andere taak als leraar is om je paard te motiveren. Trainingstechnieken en hulpmiddelen verschillen per discipline, maar de manier waarop paarden leren niet. Als ik niet de resultaten krijg die ik wil, vraag ik mezelf eerst af: “Begrijpt hij wat ik wil?” Ten tweede: “Is hij gemotiveerd om te doen wat ik wil? En hoe motiveer ik hem?” Paarden kunnen gemotiveerd worden door angst, maar ik heb liever dat mijn paard gemotiveerd wordt door plezier, comfort en begrip van het doel van de oefening.

Er zijn drie positieve dingen die paarden motiveren: 1) een behoefte om zich veilig en comfortabel te voelen, 2) nieuwsgierigheid en een verlangen om te spelen (vooral bij jonge paarden), en 3) voeding. Ik gebruik wel heel vaak koekjes tijdens mijn training, maar meestal niet als omkoping, maar als beloning.

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.