Tijdens de rijlessen kan je verschillende thema’s kiezen. Door de verschillende thema’s verbreed je kennis en leer je op een leuke afwisselende manier.
Hieronder vind je alle thema’s voor jong en oud!

Dressuur

Zowel paard als ruiter hebben training nodig om optimaal te kunnen functioneren. De dressuur vormt een basis voor het soepel en sterk maken van het paard. Je begint met figuren rijden, het paard in balans brengen, opzoek gaan naar ontspanning, het juiste ritme in de juiste gang rijden, lichte hulpen geven en meer gewicht op de achterhand kunnen dragen. Als doel werk je naar verzameling en een goede communicatie met het paard toe. Bij de dressuur ben je nooit klaar met leren, en je paard ook niet. Het blijft altijd een onderdeel van de training als je wil dat je paard lang mee gaat en je nog jaren fijne ritten samen wilt maken.


Springen

Springen is van de meeste mensen die bij ons op les zijn één van de favoriete thema’s. Het is uitdagend, het vraagt om een goede samenwerking tussen paard en ruiter en het geeft zelfvertrouwen. Voordat je gaat springen heb je al wel een goede balans nodig. Hier kun je aanwerken door houding- en zitlessen en natuurlijk door veel verschillende paarden te rijden.

Soms zetten we de sprong telkens wat hoger, maar we maken ook regelmatig een parcours of gebruiken cavaletti’s in de training.

man riding on back of horse

Houding- en zitles

Om een goede ruiter te worden is het belangrijk om altijd te blijven werken aan je houding en zit. Het paard moet jouw gewicht erbij dragen tijdens het rijden en je maakt het makkelijker voor hem door altijd boven het zwaartepunt te blijven zitten. Het ontwikkelen van een onafhankelijke zit is goed te bereiken door zowel met als zonder zadel te rijden. Tijdens deze lessen nemen we ook Centered Riding oefeningen mee. Door visuele aanwijzingen te geven die makkelijk uit te voeren zijn lukt het steeds beter om het paard aan te voelen.


Gangen rijden van de IJslander

De meeste paardenrassen hebben 3 gangen, de stap, draf en galop. De IJslander heeft nog een of twee extra gangen. Alle IJslanders kunnen tölten, deze gang lijkt op de stap maar kan makkelijk het tempo van een galopperend paard bereiken. Je zit dan helemaal stil, er worden ook wedstrijden gehouden met een dienblad met glazen erop waarbij er tijdens het tölten over de baan geen drinken uit mag gaan.

De tweede gang is de telgang, hierbij bewegen de benen aan dezelfde kant (linksvoor en linksachter) tegelijkertijd naar voren. Telgang wordt op wedstrijden alleen geaccepteerd als het op hoog tempo wordt gereden.